Manuele therapie effectief bij schouderklachten

Eén op de vijf Nederlanders heeft schouderklachten. Manuele therapie is in combinatie met de gebruikelijke behandeling door de huisarts een effectieve behandeling. Dit blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht en de Universiteit van Groningen. Patiënten hadden na de manuele therapie minder pijn en bewegingsbeperking. Ook waren zij minder beperkt in hun functioneren.

De gebruikelijke behandeling door de huisarts bestaat doorgaans uit medicatie (pijnstillers of ontstekingsremmers), ontstekingsremmende injectie in het schoudergewricht of verwijzing voor fysiotherapie. Manuele therapie als aanvulling op de gebruikelijke behandeling door de huisarts blijkt nu een effectieve methode van behandeling van schouderklachten. De huisarts dient een verwijzing voor manuele therapie te overwegen als schouderklachten gepaard gaan met pijn of bewegingsbeperking van de nek. De resultaten van het onderzoek zijn in het wetenschappelijke tijdschrift 'Annals of Internal Medicine' gepubliceerd.

(Aanvullende manuele therapie bij patiënten met schouderklachten, een gerandomiseerd effectonderzoek, Huisarts en Wetenschap, jaargang 2005, nummer 9:438-443)