Artrose is een reumatische ziekte waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. Vaak ontstaat de pijn geleidelijk. Ook kunt u last krijgen van stijfheid. Later kan artrose leiden tot een verandering in uw houding. Meer....klik hier
Artrose is géén verouderingsproces. Artrose is een reumatische ziekte die op zichzelf voorkomt, maar ook kan ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden.
Kwaliteit kraakbeen minder
Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt, zoals nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen.
Kraakbeen wordt steeds slechter
Artrose is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief: dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt. Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd achteruitgegaan voordat u klachten kreeg. De internationale naam van artrose is osteoartritis.
Géén veroudering
In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage, alsof degene die eraan lijdt oud en versleten is. Dat is niet juist. Ook wekt een woord als slijtage de indruk dat er niets aan te doen is, maar dat is niet het geval. Genezen lukt niet, maar er is wel degelijk iets aan te doen.
Artrose is een reumatische aandoening
Het kan zijn dat u van uw (huis-)arts te horen krijgt dat artrose geen reuma is. Dat komt omdat lang werd gedacht dat artrose gewoon 'slijtage' was. Dit kan grote verwarring geven in het gesprek met uw arts. En misschien gaat u twijfelen aan de diagnose. Artrose is echter 1 van de 3 hoofdvormen van reuma. De andere vormen zijn ontstekingsreuma en wekedelenreuma.
Wat is secundaire artrose?
Secundaire artrose is artrose die ontstaat nadat er vroeger al eens iets fout ging in of rond een gewricht. Dat kan een ontsteking zijn bijvoorbeeld door reumatoïde artritis, een botbreuk of een beschadigde meniscus of zwakte van gewrichtsbanden. Het gewricht is hierdoor minder stabiel geworden en daardoor gevoeliger. Er zijn meer factoren die de kans op artrose vergroten:
• Langdurige zware belasting van de gewrichten, bijvoorbeeld door overgewicht
• Zwaar lichamelijk werk
• Veel en zwaar sporten
• Andere ziekten van de gewrichten, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht
Botontkalking en artrose
Botontkalking en artrose komen allebei bij ouderen voor, maar gaan niet vaak samen. Bij artrose neemt de dichtheid van het bot onder het kraakbeen vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking wordt het bot juist brozer.
Relatie reumatoïde artritis en artrose
Reumatoïde artritis en artrose zijn verschillende ziekten. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewrichtskapsel zit. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen wordt afgebroken. De kwaliteit van het kraakbeen gaat geleidelijk achteruit.
Wat is artrose niet?
Artrose is niet:
• hetzelfde als reumatoïde artritis
• hetzelfde als botontkalking
• een ouderdomsziekte,maar kan op elke leeftijd optreden. De kans erop wordt wel groter naarmate iemand ouder wordt. Artrose kan echter ook bij jonge mensen voorkomen, vooral in de gewrichten van de nek en onderrug
Wat gebeurt er bij artrose?
Op de linker afbeelding ziet u een gezond gewricht. In het gewricht komen twee botten bij elkaar. Om deze botten niet tegen elkaar te laten schuren, zitten er op het uiteinde van de botten schokdempende kussentjes. Die zijn van kraakbeen gemaakt.
De botten in het gewricht worden bij elkaar gehouden door banden en een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van het kapsel zit een slijmvlieslaag, ook wel synovium genoemd. Deze slijmvlieslaag werkt als smeermiddel.
Alle gewrichten in ons lichaam zijn op deze manier opgebouwd.
Op de rechter afbeelding ziet u een gewricht dat is aangetast door artrose. Bij artrose worden de kraakbeenkussentjes afgebroken. Na verloop van tijd gaan de botten op over elkaar heen schuren.
Het bot probeert de schade te herstellen door dikker te worden. Aan de rand van het gewricht vormen zich puntige, benige aangroeisels, osteofyten genoemd.
U kunt zich voorstellen dat het verlies van kraakbeen, het over elkaar heen schuren van bot en de osteofyten zorgen voor pijn. Soms ontstaat er vocht in het gewricht door ontsteking. Het gewricht wordt dan warm, dik en stijf.
Bron: Reumafonds
De manueel fysiotherapeut kan de artrose niet wegnemen of genezen. Wel kan hij de gevolgen van de artrose verminderen.
Bij artrose hebben de gewrichten de neiging stijf te worden. Deze stijfheid kan de manueel fysiotherapeut verminderen en soms laten verdwijnen.
De stijfheid van de gewrichten is een bron van pijn. De pijn kan dus ook verminderen en soms voor een langere periode verdwijnen.
De stijfheid en pijn kunnen functieafname geven van de gewrichten, waardoor u minder goed beweegt. Door therapie kan de functie van bewegen verbeteren, waardoor u allerlei zaken uit het dagelijks leven beter kunt, zoals bijvoorbeeld lopen, fietsen, aankleden, de was doen, computerwerk, enz..
Het beste onderzoek naar artrose en het effect van de manueel fysiotherapeut is gedaan bij heupartrose (Dr. Hugo Hoeksma). Hierbij is aangetoond dat manuele therapie in combinatie met oefentherapie zeer effectief is bij heupartrose, zelfs bij patiënten die reeds op de lijst staan voor een nieuwe heup.
Oostkade 8
1274 NC Huizen
tel.: 035-5257255
info@becker-fysio.nl
Kvk: 32151844
ma | 08.00 - 18.00 |
di | 08.00 - 18.00 |
wo | 08.00 - 18.00 |
do | 08.00 - 18.00 |
vrij | 08.00 - 18.00 |