Carpaal tunnel syndroom

Wat is het?

Het carpaal tunnel syndroom is de klacht veroorzaakt door beknelling van de middelste armzenuw in het verloop van de carpale tunnel. Dit is een nauw kanaal gevormd door de polsbotjes en een stevig peesblad tussen de pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van de duim en vingers en de zenuw.

Klachten

Meestal bestaan klachten aanvankelijk uit een tintelend gevoel in de handpalm en duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger aan de palmzijde van de hand. De tintelingen kunnen uitstralen via de onderarm en de elleboog tot in de schouder. Soms treedt er krachtsverlies op. Vaak treden de klachten eerst ’s nachts op en wordt men daardoor wakker. Overdag kunnen deze klachten optreden tijdens fietsen, autorijden of computeren. Het carpaal tunnel syndroom komt in Nederland 15 x zoveel voor bij vrouwen als bij mannen.        

Oorzaak?

De carpale tunnel is nauw en erg gevoelig voor druk. Zodra er zwelling ontstaat in de tunnel kunner er klachten ontstaan.
Mogelijke oorzaken zijn : zwelling van de bekleding van de pezen door reuma of door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, in de overgang of bij een te langzaam werkende schildklier. Ook kunnen de peesscheden zwellen door irritatie zoals na forse handenarbeid of door een benige afwijking in de tunnel (bijv. na een breuk). In sommige gevallen komen de klachten vanuit de nek/schouderregio. Als de klachten in beide handen worden gevoeld is de kans groot dat de oorzaak in de nek ligt.

Behandeling

Soms is geen behandeling nodig of kan men beter afwachten, indien de klachten van voorbijgaande aard zijn (bijv. in de zwangerschap). Fysiotherapie en manuele therapie kunnen de hele keten van nek, schouder, elleboog en pols nakijken op stoornissen en deze behandelen, zodat herstel mogelijk is. Het heen en weer laten glijden van de armzenuw (nervus glyding) kan vaak de doorbloeding verbeteren en de zwelling laten afnemen. Dit geeft vaak goed resultaat. Als dit allemaal niet helpt kan een operatie overwogen worden. Hierbij wordt de bindweefsellaag die de verbinding vormt tussen de pink- en de duimmuis, het dak van de tunnel, doorgesneden. De zenuw wordt hierbij van zijn beklemming verlost.